Wat is insulineresistentie en hoe kan je het omkeren

Wat is Insulineresistentie en de Rol van Hyperinsulinemie

Insulineresistentie is een aandoening die in de afgelopen decennia wereldwijd enorm is toegenomen. Het is tegenwoordig de meest voorkomende metabole afwijking. Insulineresistentie is een van de belangrijkste factoren bij de ontwikkeling van chronische ziekten zoals type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Van  apneu en PCOS bij vrouwen. Maar ook dementie en vormen van kanker behoren tot de risicogroepen als je insulineresistent bent.

Te veel insuline, hyperinsulinemie, veroorzaakt insulineresistentie

Bovenstaande grafiek laat zien hoe insulineresistentie er uit kan zien. Hier is te zien dat 1 uur na de inname van 75 gram glucose de insulinewaarde veel te hoog stijgt (zie  Y-as links) terwijl de bloedsuiker prima blijft (Y-as rechts).  In dit geval waren de alle waarden nuchter prima. Iedereen heeft zijn eigen grafiek. 

Het goede nieuws is: insulineresistentie kan je omkeren. Hoe je insulineresistentie kunt omkeren, leg ik hieronder in het kort uit. Het heeft natuurlijk vooral met leefstijl te maken, niet met medicatie. Insulineresistentie wordt gekenmerkt door “hyperinsulinemie” ofwel te veel insuline in het bloed. Bij MeetIns, centrum voor insulineresistentie meten we insuline. Hoe is het met jouw metabole gezondheid?

Wat is Insulineresistentie?

Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd in de alvleesklier en een cruciale rol speelt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Het stelt onze lichaamscellen in staat om glucose (suiker) op te nemen en te gebruiken voor energie. Bij insulineresistentie worden de lichaamscellen echter minder gevoelig voor de effecten van insuline. Dit betekent dat de pancreas meer insuline moet produceren om dezelfde hoeveelheid glucose in de cellen te krijgen. Als reactie hierop ontstaat een toename van insuline in de bloedbaan, wat leidt tot wat we “hyperinsulinemie” noemen.

Wat is Hyperinsulinemie?

Hyperinsulinemie is een toestand waarbij er te veel insuline in de bloedbaan aanwezig is. Dit gebeurt als reactie op insulineresistentie, waarbij de lichaamscellen minder reageren op insuline en de alvleesklier harder moet werken om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Hoge insulinespiegels worden vaak gezien bij mensen met insulineresistentie en kunnen langdurig aanhouden.

Hyperinsulinemie is ongezond

Hyperinsulinemie heeft aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid. Ten eerste kan het leiden tot een hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dr Kraft bewees al in 2011 met zijn onderzoek dat te veel insuline schadelijker is voor bloedvaten dan te hoge glucose in het bloed.

Insuline is een groeihormoon en vooral vetopslag-hormoon. Het kan dan ook flink bijdragen aan de groei van je vetweefsel. Dit kan resulteren in gewichtstoename en obesitas, wat op zijn beurt de insulineresistentie verder kan verergeren.

Bovendien is insuline betrokken bij ontstekingsreacties in het lichaam, en chronische hyperinsulinemie kan leiden tot een verhoogd risico op ontstekingsgerelateerde aandoeningen. Buikvet is altijd is altijd aangetast door inflammatie wat hetzelfde is als laaggradige ontstekingen. Inflammatie is zeer beschadigend voor veel weefsels zoals bloedvaten en hersenweefsel. Studies hebben ook gesuggereerd dat het verhoogde insulinegehalte de kans op kanker kan vergroten.

Al met al is insulineresistentie een teken dat je stofwisseling al jaren op de verkeerde brandstof ‘draait’ namelijk suiker, waardoor je koolhydraat intolerant geworden bent.

Insulineresistentie omkeren

Het goede nieuws is dat insulineresistentie en hyperinsulinemie vaak omkeerbaar zijn. Daarbij is het noodzakelijk om de focus te leggen op een goed gewicht. Dit kan doorgaans alleen bereikt worden door een voeding (zeer) laag in koolhydraten zoals bij een keto leefstijl en regelmatige lichaamsbeweging. Daardoor kan de gevoeligheid van lichaamscellen voor insuline verbeteren. Gewichtsverlies, vooral rond de buikstreek, heeft het grootste effect op het verminderen van insulineresistentie.

Meet insuline bij MeetIns, centrum voor insulineresistentie

Meten is weten. Het meten van je insuline spiegels  geeft erg veel inzicht en je weet precies hoe het met je metabole gezondheid is gesteld. Met slechts 4 vingerprikken meten is helder hoe hoe je er voor staat. Met die vier uitslagen van zowel je bloedglucose als je bloedinsuline word je insulinecurve gemaakt en in een grafiek uitgezet.

Pak insulineresistentie aan, maak direct een afspraak

Insulineresistentie en hyperinsulinemie zijn samen met inflammatie, belangrijke factoren bij de ontwikkeling van veel chronische ziekten. Het begrijpen van deze factoren is een belangrijke stap in de richting van een gezondere levensstijl en het verminderen van het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen. Overweeg dan ook om een insuline respons te laten doen bij MeetIns, Centrum voor insulineresistentie.  De specialist op het gebied van insulineresistentie en voor persoonlijk advies als je vermoedt dat je insulineresistentie hebt of wilt werken aan het verbeteren van je metabole gezondheid.

Klik hier om direct een afspraak te maken voor een insuline test