Insuline testen als je al koolhydraatarm eet, toch zinvol?

Insuline testen altijd zinvol

Deze vraag krijg ik de laatste tijd vaker: “is insuline testen als je al koolhydraatarm eet toch zinvol?”

Een insuline respons test zou niet nodig zijn, hoor ik vaak, als je al koolhydraatarm eet. Want de koolhydraatarme leefstijl is de beste manier om insulineresistentie tegen te gaan. Dus dan doe je het al goed en heeft insuline testen geen zin. Maar die vlieger blijkt lang niet altijd op te gaan. Insuline testen als je al koolhydraatarm eet is absoluut zinvol.

 

Te veel insuline, hyperinsulinemie, veroorzaakt insulineresistentie

Koolhydraatarme leefstijl is ruim begrip

Het is het inderdaad altijd goed om koolhydraatarm te eten. Maar wat is dat dan precies? Hoeveel koolhydraten en hoe ‘strak’ hou je je eraan?

Dit zijn belangrijke vragen want veel mensen die me vertellen dat ze al koolhydraatarm eten, wat ik natuurlijk super vind, die doen dat helaas niet streng genoeg om de insulineresistentie helemaal om te keren.

Insulineresistentie omkeren, eerst insuline testen

Want als onvoldoende laag in koolhydraten eet, weet je of niet of je insulineresistentie en je metabole gezondheid goed verbeterd zijn. Regelmatig komen mensen niet helemaal van hun klachten af of lukt bijvoorbeeld het afvallen niet goed. Daarmee zijn de risico’s op chronische aandoeningen niet helemaal verdwenen. Dus hoe koolhydraatarm moet je eten?

Ik krijg vaker te horen: ”Koolhydraatarm werkt niet bij mij”

Als jij die ervaring ook hebt, dat koolhydraatarm niet werkt bij jou,  is het zeker zinvol om je insuline te laten testen. Het zou maar zo kunnen dat je helaas (nog) zo insulineresistent bent dat ook voor jou de koolhydraat inname verder omlaag moet. Meestal ga je dan richting de keto leefstijl, dat is rond de 20 gr koolhydraten per dag of zelfs daaronder. Zo laag als nodig is om restulaat te krijgen. Want daar gaat het om voor een gezonde stofwisseling zonder insulineresistentie. Dit kom ik echt heel vaak tegen. Verlaag je koolhydraten no gmeer: ‘Go keto!’

Weet jij hoe insulineresistent je bent? Doe de insuline respons test

Het goede nieuws is dat insulineresistentie en hyperinsulinemie vaak omkeerbaar zijn. Daarbij is het noodzakelijk om de focus te leggen op een goed gewicht. Dit kan doorgaans alleen bereikt worden door een voeding (zeer) laag in koolhydraten zoals bij een keto leefstijl en regelmatige lichaamsbeweging. Daardoor kan de gevoeligheid van lichaamscellen voor insuline verbeteren. Gewichtsverlies, vooral rond de buikstreek, heeft het grootste effect op het verminderen van insulineresistentie.

Meet insuline bij MeetIns, centrum voor insulineresistentie

De beste tijd die nu voorhanden is, is de insuline respons test waarbij via 4 vingerprikken zowel de bloedsuiker als de insuline spiegel geprikt worden. Dat doen we nuchter en dan nog 3 keer na de inname van 75 gram glucose. Het geeft het meeste inzicht in hoe (on)gezond je stofwisseling is; in welke mate je (nog) insulineresistent bent. Daarnaast geeft deze test ook zeer veel motivatie om door te gaan en de koolhydraatarme leefstijl nog serieuzer te nemen. Hoe zinvol is dat?

Pak insulineresistentie aan, als je een insuline curve hebt zoals bovenaan te zien is

Met de uitslagen van de insuline respons test wordt jouw insuline grafiek gemaakt. Zoals je  in de grafiek bovenaan ziet.

Bovenstaamde glucose en insuline curve is van iemand die al  geruime tijd koolhydraatarm eet, ca 50 gram KH per dag.

En zoals je ziet is de nuchtere bloedsuiker (rechter Y-as) heel goed onder 6,  net als de nuchtere insuline spiegel (linker Y-as) onder 2. Maar helaas is de insuline curve totaal afwijkend als je kijkt 2 uur na de inname van 75 gram glucose. Dat is de laatste meting op 120 minuten. Daar zou de insuline spiegel weer heel mooi gedaald moeten zijn maar dat is hier niet het geval. Er is dus nog steeds sprake forse insulineresistentie. Mogelijk al wel verbeterd door koolhydraatarme voeding van de laatste jaren, maar zeker nog niet omgekeerd.

Ben jij benieuwd naar jouw insuline curve? Doe de insuline test

Klik hier om direct een afspraak te maken voor een insuline test