Oorzaak hoge nuchtere bloedsuiker

Wat als nuchter de bloedsuiker hoog is?

De diagnose diabetes 2 wordt altijd gesteld aan de hand van de nuchtere bloedsuiker, die is dan verhoogd. De nuchtere bloedsuiker stijgt vaak langzaam in de loop van een jaren. Al kan het soms ook heel plotseling geconstateerd worden.

Wat is de oorzaak van een hoge nuchtere bloedsuiker, wanneer is het verhoogd en wat doe je dan? Een hoge nuchtere bloedsuiker behandel je liefst NIET met medicatie.

 

Te veel insuline, hyperinsulinemie, veroorzaakt insulineresistentie

Normale bloedsuikers

Normaal is je bloedsuikerwaarde tussen 3 en 8 mmol/l. Daar hoef je niets voor te doen. Zelfs als je niets eet, houdt je lijf je bloedsuiker binnen deze marges. En de nuchtere bloedsuiker is normaal onder 5 mmol/l.

Je lijf heeft maar liefst 3 systemen om een bloedsuiker die laag dreigt te worden, weer hoger te krijgen. En als je te veel suikers en koolhydraten binnen krijgt, dan kan je lijf de bloedsuiker normaal gesproken weer verlagen. Zo houdt je lijf de bloedsuiker binnen de grenzen. Daar hoef je niets voor te doen!

 

Pre-diabetes en diabetes

Als de nuchtere licht verhoogt is, dat wil zeggen tot 6 mmol/l, dan spreken we van pre-diabetes. Is je bloedsuiker nuchter 7 mmol/l of hoger, dan spreken we van diabetes. Gelukkig is het haast altijd om te keren maar dan is het handig om te weten wat de oorzaak is van een verhoogde nuchtere bloedsuiker.

 

Officiële websites geven ingewikkelde uitleg

Op allerlei officiële websites vind je uitleg over wat de oorzaak is van een verhoogde nuchtere bloedsuiker. De meest ingewikkelde theorieën. En soms zal het ook wel kloppen. Bv cortisol, stres hormoon, kan een oorzaak zijn. Dat kan vooral eind van de nacht aangemaakt worden. Cortisol blokkeert de werking van insuline wat normaal de bloedsuiker verlaagt.

Maar de meest voorkomende oorzaak daar lees ik nooit zo veel over.

Insulineresistentie begint met lever-resistentie door een vette lever

Het komt super vaak voor bij mensen met diabetes: de nuchtere bloedsuiker is verhoogd. Ik heb tijdens mijn spreekuren heel vaak verontwaardigde of zelfs boze mensen gezien die zich afvroegen waarom hun nuchtere bloedsuiker nuchter hoger was dan voor het slapen terwijl ze niets meer gegeten hadden!

De meest voor de hand liggende oorzaak heeft met insulineresistentie te maken. Diabetes 2 wordt vrijwel altijd veroorzaakt door insulineresistentie waarbij je te veel insuline produceert omdat je eigen insuline zijn werking niet goed meer kan doen. Insuline is het vet-opslaghormoon. Als eerste maakt het je lever vet. De vette lever is verantwoordelijk voor een verhoogde nuchtere bloedsuiker.

Dat de insulineproductie te hoog is, meet ik haast elk weekend. Een teken dat iemand insulineresistent is en dus een ongezonde stofwisseling heeft.

Diabetesmedicatie maakt je stofwisseling ongezonder

De standaard oplossing volgens het diabetes behandelprotocol is om, na metformine, medicatie voor te schrijven die de insulineproductie VERHOOGD! Artsen gaan er namelijk van uit dat verhoogde bloedsuikers ALTIJD worden veroorzaakt door een tekort aan insuline. Dat klopt helaas maar zelden.

Deze medicatie worden Sulfonyl Ureum-preparaten genoemd ofwel SU-preparaten. Hieronder vallen: Tolbutamide, glibenclamide, gliclazide, glimepiride.

Hiervan vind ik inmiddels, na ruim 300 insuline testen gedaan te hebben, dat dat ze geen goed doen.

De echte aanpak is je leefstijl

Wat nodig is, is de oorzaak aanpakken. Dat is dus de lever ontvetten waardoor die gezonder wordt. Niet alleen de lever maar ook andere organen zullen daardoor gezonder worden. Want ook de alvleesklier, je hart en de tong zijn hoogstwaarschijnlijk vetter geworden.

Daarom hoort de focus te liggen op het eten en drinken van minder koolhydraten en suikers. Daaronder valt ook fruitsuiker uit fruit en sap. Dit moet ook minderen! De insuline die eerst te hoog was, kan dan dalen zodat je kunt afvallen, de lever minder vet en dus gezonder wordt. Meer bewegen zal het proces van afvallen ondersteunen maar aanpassing van de voeding naar veel lagere  koolhydraten is als eerste noodzakelijk. Omdat een hoge insuline spiegel afvallen blokkeert.

De nuchtere bloedsuiker zal na verloop van tijd lager worden. Heb geduld en hou vol om je stofwisseling gezonder te maken. Dit heeft tijd nodig maar je bent nu bezig om de echte oorzaak om te keren.

Pak insulineresistentie aan, maak direct een afspraak

Insulineresistentie en hyperinsulinemie zijn samen met inflammatie, belangrijke factoren bij de ontwikkeling van veel chronische ziekten. Het begrijpen van deze factoren is een belangrijke stap in de richting van een gezondere levensstijl en het verminderen van het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen. Overweeg dan ook om een insuline respons te laten doen bij MeetIns, Centrum voor insulineresistentie.  De specialist op het gebied van insulineresistentie en voor persoonlijk advies als je vermoedt dat je insulineresistentie hebt of wilt werken aan het verbeteren van je metabole gezondheid.

Klik hier om direct een afspraak te maken voor een insuline test