Let op bij hypo’s met sensor zonder diabetes 

Is een hypo wel een hypo?

Tegenwoordig gebruiken aardig wat mensen die géén diabetes hebben ook een bloedglucose sensor om meer inzicht in hun bloedsuikers te krijgen. Schommelende bloedsuikers kunnen namelijk flink wat klachten geven. Maar let op bij hypo’s zonder dat je diabetes hebt. De sensor staat dan verkeerd afgesteld.

 

Te veel insuline, hyperinsulinemie, veroorzaakt insulineresistentie

Glucose sensor geeft inzicht in je bloedsuikers

Een glucose sensor zet je op je arm en via een app op je telefoon kan  je dan direct je bloedsuikerwaarde scannen.  Heel handig. Het geeft aan hoe je bloedsuiker op voeding, vooral koolhydraten, reageert. Dat geeft veel inzicht en kan zelfs helpen bij afvallen omdat je je best gaat doen je bloedsuiker lager te houden. Niet alleen heel fijn als je diabetes hebt maar ook zonder diabetes.

 

Klachten door wisselende bloedsuikers

Wisselende bloedsuikers kunnen nare klachten geven. Eerst gaat je bloedsuiker flink omhoog als je koolhydraten eet of drinkt. Dat maakt vaak moe. Vervolgens moet je lijf hard aan het werk om je bloedsuiker weer te verlagen. Klachten kunnen zijn dat  je een energiedip krijgt. De beruchte ‘after lunch’ dip, maar ook stemmingswisselingen en natuurlijk kan je een nare hypo krijgen met trillen en transpireren. Om dat te voorkomen zijn er veel mensen die steeds wat koolhydraten blijven eten. Maar dat lost de oorzaak helaas niet op.

Het eten van veel koolhydraten geeft een belasting op  je stofwisseling, er moeten veel processen geactiveerd worden die vitaminen en mineralen verbruiken. En natuurlijk moet er meer insuline geproduceerd worden.

 

Het gaat uiteindelijk om je insuline productie

Hyperinsulinemie is een toestand waarbij er te veel insuline in de bloedbaan aanwezig is. Dit gebeurt als reactie op insulineresistentie, waarbij de lichaamscellen minder reageren op insuline en de alvleesklier harder moet werken om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Hoge insulinespiegels worden vaak gezien bij mensen met insulineresistentie en kunnen langdurig aanhouden.

Hyperinsulinemie is ongezond

Hyperinsulinemie heeft aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid. Ten eerste kan het leiden tot een hoge bloeddruk en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dr Kraft bewees al in 2008 met zijn onderzoek dat te veel insuline schadelijker is voor bloedvaten dan te hoge glucose in het bloed.

Insuline is een groeihormoon en vooral vetopslag-hormoon. Het kan dan ook flink bijdragen aan de groei van je vetweefsel. Dit kan resulteren in gewichtstoename en obesitas, wat op zijn beurt de insulineresistentie verder kan verergeren.

Bovendien is insuline betrokken bij ontstekingsreacties in het lichaam, en chronische hyperinsulinemie kan leiden tot een verhoogd risico op ontsteking gerelateerde aandoeningen. Buikvet is altijd aangetast door inflammatie wat hetzelfde is als laaggradige ontstekingen. Inflammatie is zeer beschadigend voor veel weefsels zoals bloedvaten en hersenweefsel. Hart- en vaatziekten ontstaan door beschadigingen door inflammatie en niet door een verhoogd cholesterol. Maar als gevolg van inflammatie (of andere ontstekingen) gaat wel je cholesterol afwijken. De oplossing is dan NIET of met medicatie je cholesterol te verlagen (dit maakt je nog meer insulineresistent omdat insulinereceptoren juist cholesterol nodig hebben voor een goede werking). Beter is om de inflammatie tegen te gaan met natuurlijke voeding die laag is in koolhydraten en geen granen bevat.

Al met al is insulineresistentie een teken dat je stofwisseling al jaren op de verkeerde brandstof ‘draait’ namelijk op suiker, waardoor je koolhydraat intolerant geworden bent.

Insulineresistentie omkeren

Het goede nieuws is dat insulineresistentie en hyperinsulinemie vaak omkeerbaar zijn. Daarbij is het noodzakelijk om de focus te leggen op een goed gewicht. Dit kan doorgaans alleen bereikt worden door een voeding (zeer) laag in koolhydraten zoals bij een keto leefstijl en regelmatige lichaamsbeweging. Daardoor kan de gevoeligheid van lichaamscellen voor insuline verbeteren. Gewichtsverlies, vooral rond de buikstreek, heeft het grootste effect op het verminderen van insulineresistentie.

Meet insuline bij MeetIns, centrum voor insulineresistentie

Meten is weten. Het meten van je insuline spiegels  geeft erg veel inzicht en je weet precies hoe het met je metabole gezondheid is gesteld. Met slechts 4 vingerprikken meten is helder hoe hoe je er voor staat. Met die vier uitslagen van zowel je bloedglucose als je bloedinsuline word je insulinecurve gemaakt en in een grafiek uitgezet.

Pak insulineresistentie aan, maak direct een afspraak

Insulineresistentie en hyperinsulinemie zijn samen met inflammatie, belangrijke factoren bij de ontwikkeling van veel chronische ziekten. Het begrijpen van deze factoren is een belangrijke stap in de richting van een gezondere levensstijl en het verminderen van het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen. Overweeg dan ook om een insuline respons te laten doen bij MeetIns, Centrum voor insulineresistentie en insuline metingen.  De specialist op het gebied van insulineresistentie en voor persoonlijk advies als je vermoedt dat je insulineresistent bent of wilt werken aan het verbeteren van je metabole gezondheid.

Klik hier om direct een afspraak te maken voor een insuline test